Τετάρτη

Οι τηγανίτες της γιαγιάς


Προέλευση

Είναι με τα υλικά με τα οποία θυμάμαι ότι έφτιαχνε η γιαγιά μου, η Αργυρώ, τις τηγανίτες: άλλοτε με λάδι, άλλοτε με γάλα, χωρίς αυγά...

Συνήθως οι τηγανίτες της γιαγιάς είχαν τηγανιστεί σε μπόλικο λάδι, είχαν μέγεθος όσο ένα πιατάκι του καφέ και ήταν πασπαλισμένες από ζάχαρη, ή μέλι ή και με τα δύο. Μερικές φορές είχαν και κανέλα.

Δεν είχαν μέσα τους αυγά, οπότε δεν έπαιρναν τη φουσκωτή υφή των pancakes (αμερικανικές και σκωτσέζικες τηγανίτες). Όσο και εάν λατρεύω τα pancakes, είναι αλήθεια ότι το πολύ γάλα και τα αυγά που απαιτούνται για την παρασκευή τους, μερικές φορές δεν είναι αρεστά στο στομάχι μου...

Οι παραλλαγές στην παρασκευή της τηγανίτας είναι τόσες πολλές που νομίζω ότι μπορεί κάποιος να φτιάχνει κάθε ημέρα και διαφορετική, τόσο σε ό,τι αφορά στη βάση της όσο και σε ό,τι αφορά στα συνοδευτικά της.

Στην ανάρτηση αυτή υπάρχουν δύο παραλλαγές και αφορά σε μικρή ποσότητα, για μια το πολύ δύο μερίδες

ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ



Υλικά

3/4 από ένα φλυτζάνι του τσαγιού αλεύρι
μια κουταλιά σούπας λάδι
ένα κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
ένα κουταλάκι ζάχαρη
ένα κουταλάκι αλάτι
μισό φλυτζάνι νερό

Παρασκευή

Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά και εάν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο νεράκι ακόμα μέχρις ότου χυλώσει το μείγμα. Βάζουμε στο τηγάνι μπόλικο λάδι και το θερμαίνουμε σε «μεγάλη» φωτιά. Όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το μείγμα μέσα στο λάδι χρησιμοποιώντας μια κουτάλα. Όταν οι τηγανίτες γίνουν κρούστα και αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα, τότε τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις τοποθετούμε πάνω σε ένα πιάτο, στο οποίο έχουμε έχουμε προηγουμένως βάλει απορροφητικό χαρτί κουζίνας. 

Προσθήκη

Μπορούμε να βάλουμε πάνω από τις τηγανίτες μας και του πουλιού το γάλα, αναλόγως με τις ορέξεις μας. Στη φωτογραφία έχω προτιμήσει τις αγαπημένες μου παραλλαγές: σιρόπι σφενδάμου στη μία, χυμό λεμονιού και καστανή ζάχαρη στη μεσαία, και - το αγαπημένο της γιαγιάς - μέλι, ζάχαρη και κανέλλα.

ΑΛΜΥΡΕΣ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΙΠΑΡΑ



3/4 από ένα φλυτζάνι του τσαγιού αλεύρι
ένα κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
ένα κουταλάκι ζάχαρη
ένα κουταλάκι αλάτι
μισό φλυτζάνι νερό

Παρασκευή

Ακολουθούμε τις κινήσεις όπως άνωθεν με μια σημαντική διαφορά: βάζουμε ελάχιστο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι. 

Δηλαδή:

Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά και εάν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο νεράκι ακόμα μέχρις ότου χυλώσει το μείγμα. Βάζουμε στο τηγάνι ελάχιστο λάδι και το θερμαίνουμε σε «μεγάλη» φωτιά. Όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το μείγμα μέσα στο λάδι χρησιμοποιώντας μια κουτάλα ή το ρίχνουμε όλο με μιας - πρόκειται για μικρή δοσολογία άλλωστε. Όταν το μείγμα γίνει κρούστα και αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα, τότε το βγάζουμε από το τηγάνι και το τοποθετούμε πάνω σε ένα πιάτο, στο οποίο έχουμε προηγουμένως βάλει απορροφητικό χαρτί κουζίνας. 

Προσθήκη

Και πάλι είναι στην απόλυτη επιλογή μας τόσο το τι με τους προσθέσουμε όσο και το εάν θα τις διπλώσουμε ή θα τις πασπαλίσουμε. Είναι ευλίγιστες σαν τις γαλλικές κρέπες, αλλά υπάρχει διαφορά στη γεύση.

6 σχόλια:

Λήμνος είπε...

Μου θύμισες τις τηγανίτες της μαμάς μου. Αύριο θα φτιάξω κι εγώ για την οικογένεια. Απλά πράγματα που μοσχοβολούν λιτότητα κι αγάπη. Σε χαιρετώ. Χάρηκα που συνδεθήκαμε.

magda είπε...

Η μαμά μου τις έκανε όπως και η γιαγιά σου και βάζαμε ζάχαρη ή μέλι!
Σ ευχαριστώ που μου το θύμισες!
Φιλάκια

Σοφία είπε...

Αυτές οι λάιτ είναι πολύ δελεαστικές :-)

ελευθερία είπε...

Πω,πω!!!!!!!!Μου θύμισες τις τηγανίτες που μας έφτιαχνε η γιαγιά μου, όπως είπες, με ζάχαρη και κανέλα. Μπορούσα να φάω ντουζίνα ολόκληρη από αυτές.

Katerina είπε...

έχετε πέσει θύμα χάκερ στο φλικρ..
Επειδή είχε συμβεί και σε μένα, πρέπει να επικοινωνήσετε με την ιστοσελίδα να σας βοηθήσουν..
Καλή χρονιά!

Unknown είπε...

@ Ελευθερία: Χαίρομαι που σου φέραμε στο νου όμορφες αναμνήσεις!

@ Κατερίνα: Σε ευχαριστούμε για την επισήμανση, το πρόβλημα λύθηκε!!