Κυριακή

Το γεμιστό κοτόπουλο της τεμπέλας





Ιστορικό

Πρόκειται για τη συνταγή που έχω φτιάξει τις περισσότερες φορές στην... εντός κουζίνας καριέρα μου και μάλιστα με διάφορες παραλλαγές. Η γνωριμία μας ξεκίνησε με το γέμισμα και ράψιμο μιας γαλοπούλας - με όλους τους τύπους παρακαλώ - και κατέληξε σε ένα κοτόπουλο. 

Βαθμός τεμπελιάς

 Μέτριος. 
 Απαιτούνται δύο σκεύη (ένα τηγάνι και ένα ταψί)  και η λάντζα που ακολουθεί είναι εύκολη. Ο χρόνος παρασκευής μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με το πόσες ώρες θα την μαρινάρετε...

Συστατικά 

Ένα μέτριο κοτόπουλο με τα εντόσθια
ένα κρεμμύδι
ένα πορτοκάλι
ένα λεμόνι
αλάτι - πιπέρι
ελαιόλαδο
ρύζι καρολίνα ή νυχάκι
μια χούφτα κάστανα
μια χούφτα σταφίδες σουλτανίνα
μια χούφτα δαμάσκηνα
μια χούφτα κουκουνάρι
Πατατούλες στρογγυλές κατά βούληση

Μαρινάρισμα

Αφαιρείτε από το εσωτερικό του κοτόπουλου το σακουλάκι με τα εντόσθια και κάνετε καλό πλύσιμο «μέσα - έξω». Βάζετε το πτηνό μέσα σε ένα ταψί, το οποίο θα φροντίσετε να μην είναι τσίμα τσίμα για να μπορέσετε να τοποθετήσετε αργότερα και τις πατατούλες ολόγυρα. Περιλούζετε το κοτόπουλο με τον χυμό από ένα στημμένο πορτοκάλι, από ένα στημένο λεμόνι και μπόλικο ελαιόλαδο. Ρίχνετε λευκό πιπέρι και αλάτι. Το σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη και βάζετε το ταψί στο ψυγείο, το λιγότερο για μια ώρα - εάν δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας.

Το ιδανικό είναι να το βάλετε να «κοιμηθεί» όλο το βράδυ. Όσο περισσότερο αφήνετε το κρέας στη μαρινάδα του, τόσο περισσότερο αυτό «ψήνεται», μαλακώνει και γίνεται πιο γευστικό.

Γέμιση

Πλένετε και κόβετε σε κομματάκια τα εντόσθια. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το ρίχνετε σε ένα τηγάνι με 3-4 κουταλιές λάδι. Αφού ξανθύνει προσθέτετε  το ρύζι, τα κάστανα και το κουκουνάρι. Μετά από 2-3 λεπτά ρίχνετε τα εντόσθια και τις σταφίδες. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Όταν τα εντόσθια αποβάλουν το κόκκινο, πάρουν γκρι χρώμα και το ρύζι δείχνει πιο διάφανο, τότε κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά.

Γέμισμα

Κανονικά πρέπει να γεμίσει τη στομαχική κοιλότητα του πτηνού με όση γέμιση χωρέσει και εν συνεχεία να πάρετε μια μεγάλη βελόνα, με μια λευκή κλωστή περασμένη σε αυτήν, και να το ράψετε.

Επειδή όμως εγώ είμαι τεμπέλα, είπα εφέτος να δοκιμάσω να μην του κάνω... ράμματα! Εχώ λοιπόν να πω, ότι μια χαρά κάθησε η γέμιση εντός του πτηνού! Μολονότι το γύρισα αρκετές φορές για να μην κατακαεί το ταλαίπωρο, η γέμιση δεν έκανε καμία απόπειρα διαφυγής! Εντυπωσιάσθηκα, γιατί να το κρύψω άλλωστε!

Ψήσιμο

Εδώ μίλησε η σοφία της μαμάς Ρούλας! Τοποθέτησα το ταψί δύο σκάλες μετά τον πάτο του φούρνου και όχι στη μέση. Το σκέπασα με αλουμινόχαρτο για να ψηθεί σωστά και να μην βιαστεί να πάρει επιφανειακά χρώμα και να καεί. 

Επειδή έχω αργό φούρνο το έβαλα να ψήνεται στους 250 βαθμούς και μετά το χαμήλωσα στους 220. Το γύρισα 3-4 φορές για να πάρει χρώμα ομοιόμορφα. 

Μετά την πρώτη ώρα του ψησίματος, αφαίρεσα το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα και να φτιάξει την όμορφη πορτοκαλοκόκκινη κρούστα του. Συνολικά το ψήσιμο διήρκησε 1,5 ώρα.

Και όχι να το παινευτώ, λουκούμι έγινε!

5 σχόλια:

kiki είπε...

Εύγε! ;-)

Unknown είπε...

Ευχαριστώ! Τελικά το μπλογκ είναι ένας ωραίος τρόπος για να μην ξεχάσω τις συνταγές! :pp Θα ακολουθήσουν οι συνταγές από το βιβλιαράκι της μαμάς!

Ανώνυμος είπε...

μπραβο!ειναι παρα πολυ ωραια συνταγη και πολυ ευκολη!

Unknown είπε...

@ Ανώνυμε: Ευχαριστούμε!

Ανώνυμος είπε...

Καταπληκτικο