Παρασκευή

Η πιο τεμπέλικη μαγειρίτσα


Η μαγειρίτσα είναι ένα φαγητό που είτε το μισείς, ή το λατρεύεις. Είναι επίσης και μπελαλίδικο. Η μαμά Ρούλα, ωστόσο, βρήκε τον τρόπο να κάνει την μαγειρίτσα ένα πεντανόστιμο πιάτο, εύκολο στην παρασκευή και το κυριότερο, εύπεπτο ακόμα και ακόμα και για όσους σιχαίνονται τα... εντεράκια!



    ΥΛΙΚΑ

    500γρ κιμά (κατά προτίμηση ανάμεικτο μοσχαρίσιο και χοιρινό)
    500 γρ συκωτάκια κοτόπουλου ή πουλιών
    ένα μαρούλι (ή δύο σακουλάκια έτοιμο κομμένο μαρούλι σαλάτα)
    4-5 φρέσκα κρεμυδάκια
    ένα ματσάκι άνηθο
    ένα λεμόνι
    ένα αυγό
    λάδι
    πιπέρι - αλάτι
    μία κούπα ρύζι καρολίνα 

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    Ξεπλένουμε τον κιμά και τον βάζουμε με το νερό του σε μια βαθιά κατσαρόλα (για σούπες) σε υωηλή θρεμοκρασία ανακατεύοντας μέχρι να χάσει το κόκκινο χρώμα του. Ξεπλένουμε καλά τα συκωτάκια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα, προσθέτοντας λίγο ακόμα νεράκι, και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουμε και αυτά μπεζ.

    Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και κόβουμε σε λεπτές ροδέλες το άσπρο μέρος του κοτσανιού από τα φρέσκα κρεμμυδάκια - αφαιρούμε βεβαίως τις ρίζες. 

    Προσθέτουμε τρεις κουταλιές λάδι και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα λαχανικά (μαρούλι, άνηθο και κρεμμυδάκια). Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν. Ζεσταίνουμε νερό σε ένα βραστήρα και γεμίζουμε με αυτό την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 5 και το αφήνουμε να βράσει για περίπου είκοσι λεπτά. 

    Τώρα που τα συκωτάκια έχουν γίνει τρυφερά - τρυφερά, με ένα μαχαίρι τα τεμαχίζουμε σε μικρότερα κομμάτια, έτσι όπως είναι μέσα στην κατσαρόλα.

    Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ρύζι μαζί με το ανάλογο αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε να βράσει μέχρις ότου μαλακώσει το ρύζι, περίπου για άλλα 20-30 λεπτά.

    Φτιάχνουμε το αυγολέμονο με τον κλασικό τρόπο. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε ένα αυγό μαζί με το στυμένο λεμόνι. Με μία κουτάλα παίρνουμε ελάχιστο ζωμό σούπας από την κατσαρόλα (την οποία έχουμε κατεβάσει από τη φωτιά) και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μπολάκι, ανακατεύοντας. Ακολοθούμε την ίδια κίνηση αρκετές φορές μέχρις ότου το υγρό μείγμα στο μπολάκι έρθει στην ίδια θερμοκρασία με το ζωμό της σούπας.

    Η μαμά Ρούλα καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας στέλνει... ηχηρά φιλάκια στο αυγολέμονό της. Είναι σίγουρη δε ότι εάν δεν το κάνει, η διαδικασία θα αποτύχει! Δεν ξέρω εάν έχει άδικο, καθώς ποτέ δεν τόλμησα να μην ακολουθήσω τη συμβουλή της!

    Εάν ρίξουμε το παγωμένο αυγολέμονο χωρίς την αργή και υπομονετική διαδικασία μέσα στη σούπα, το αποτέλεσμα θα είναι να.. κόψει ο ζωμός και να σχηματιστούν μικρά γρομπαλάλια αυγού, που δεν είναι τόσο ενοχλητικά στη γεύση όσο αντιαισθητικά στην όψη.

    Ανακατεύομε για να δέσουν οι δύο διαφορετικοί ζωμοί - που έχουν έρθει πλέον στην ίδια θερμοκρασία - και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε Ανάσταση!

    Δεν υπάρχουν σχόλια: