Τρίτη

Γρήγορο ψωμί με λάδι



Βαθμός τεμπελιάς: Μέτριος
Παραλλαγές: δύο (ολικής άλεσης, λευκό)

Συστατικά

450 γρμ αλεύρι ολικής άλεσης
250 ml χλιαρό νερό
60 ml λάδι
ένα φακελάκι μαγιά ξηρή
ένα κουταλάκι ζάχαρη
ένα κουταλάκι αλάτι

Παρασκευή

Βάζουμε το αλεύρι και τη μαγιά σε μια γαβάθα. Προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε και ανοίγουμε στο κέντρο μια γούβα, όπου ρίχνουμε το χλιαρό νερό και το λάδι.

Ζυμώνουμε με δύναμη για περίπου 5-7 λεπτά. Δεν είναι απαραίτητο να βάλουμε τη ζύμη σε μίξερ, άλλωστε το ζύμωμα με τα χέρια είναι το τέλειο αγχολυτικό! Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου μία ώρα, έχοντας σκεπάσει με μια καθαρή πετσέτα τη γαβάθα.

Μετά το πέρας της μίας ώρας και αφότου η ζύμη έχει σχεδόν διπλασιαστεί, την πλάθουμε ελαφρώς και τοποθετούμε το μείγμα σε μια φόρμα, στην οποία καλό θα είναι να έχουμε τοποθετήσει χαρτί ψησίματος. Με τον τρόπο αυτό το ψωμάκι μας δεν θα κολλήσει στη φόρμα, ενώ θα στραγγιστεί το πλεονάζον λάδι από τη ζύμη. Αφήνουμε τη φόρμα (με το μείγμα) σε ένα ζεστό μέρος - πχ πάνω από τον φούρνο που προθερμαίνεται - για μισή ώρα.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35 λεπτά στους 200 βαθμούς. Στη συνέχεια σβήνουμε τον φούρνο, αλλά δεν βγάζουμε αμέσως το ψωμάκι. Το αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά και όταν θα ανοίξουμε το φούρνο μας να βρούμε μια μαλακιά και μοσχομυριστή φρατζολίτσα.

Παραλλαγή δεύτερη: Αντί για ψωμί ολικής άλεσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λευκό σκληρό αλεύρι ή λευκό αλεύρι ειδικό για ψωμί.

2 σχόλια:

Σοφία είπε...

Άραγε μπορείς την ίδια συνταγή να τη φτιάξεις σε αρτοπαρασκευαστή;

Unknown είπε...

Μμμμμμ... Δεν έχω ιδέα... Αν το δοκιμάσεις όμως, πες μου! Φιλιά!