Τρίτη

Ιρλανδικό ψωμάκι σόδας

Προέλευση: Ιρλανδία
Βαθμός Τεμπελιάς: Μέτριος
Παραλλαγές: 3 (ιρλανδική, ελληνική, ολικής άλεσης)

Να ένα ψωμάκι που μπορεί να φτιάξει και μια τεμπέλα! Θέλει λίγα υλικά, που μπορεί να τα βρει στο ντουλάπι της κουζίνας της, και δεν χρειάζεται πολύ χρόνο για να ετοιμαστεί καθώς δεν απαιτείται χρόνος για φούσκωμα! Όλη τη δύσκολη δουλειά την κάνουν η σόδα και το κρεμόριο!



Τα υλικά

300 γρ. αλεύρι
ένα κοφτό κουταλάκι αλάτι
ένα κοφτό κουταλάκι μαγειρική σόδα
250 γραμμάρια ξινόγαλο
ένα κοφτό κουταλάκι κρεμόριο

Παρασκευή

Βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη σόδα σε μια γαβάθα. Τα ανακατεύουμε και ανοίγουμε στο κέντρο μια γούβα, όπου ρίχνουμε το ξινόγαλο. Η ζύμη που θα δημιουργηθεί πρέπει να είναι μαλακιά και όχι λασπώδης. Κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να χρειαστεί μικρότερη ποσότητα ξινόγαλου. Πλάθουμε ελαφρώς, τοποθετούμε το μείγμα σε μια φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 230 βαθμούς και για άλλα 20 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Παραλλαγή 2 (με buttermilk)

Ξυνόγαλο χρησιμοποιούμε στην ελληνική διασκευή. Στην αυθεντική ιρλανδική χρησιμοποιούν Buttermilk. Πρόκειται για βουτυρόγαλα, το υγρό που απομένει μετά την αποβουτύρωση. 

Επειδή στην Ελλάδα δεν μπορούμε να το βρούμε εύκολα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουθμε στη θέση του ξινόγαλο ή ακόμα και φρέσκο γάλα στο οποίο έχουμε προσθέσει μια κουταλιά λεμόνι ή ξύδι και το έχουμε αφήσει να ωριμάσει - σε ζεστό μέρος - για περίπου 15 λεπτά.

Παραλλαγή 3 (ολικής αλέσως)

Για να γίνει το ψωμάκι μας ολικής αλέσεως, μπορούμε να μοιράσουμε την ποσότητα του αλευριού σε άσπρο και ολικής. Για παράδειγμα, στα 300γρ τα 200 μπορεί να είναι ολικής και τα 100γρ άσπρο (όπως και το χωμί στη φωτογραφία). Μπορείτε όμως μα βρείτε την αναλογία που σάς αρέσει περισσότερο.


Μυστικό: Αν δεν έχετε κρεμόριο, μην στενοχωριέστε. Μπορείτε απλώς να το παραλείψετε. Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στη γεύση, ίσως λίγο στην υφή μόνο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: