Δευτέρα

Γαλοπούλα με κριθαράκι




Κουζίνα: Ελληνική
Βαθμός τεμπελιάς: Μέτριος
Παχυντικό: 'Οχι δα
Παραλαγές: Τρεις (της τεμπέλας, της περισσότερο τεμπέλας και της λιγότερο τεμπέλας)

Τα υλικά

Μπούτια γαλοπούλας (δύο)
Κριθαράκι (περίπου μια κούπα)
Κρεμμύδι (ένα μέτριο)
Χυμός ντοματας (περίπου μια κούπα)
Αλάτι
Άσπρο πιπέρι
Μαϊντανός
Δυόσμος
Βασιλικός
Σκόρδο
Ελαιόλαδο
Νερό

Παρασκευή

Καθαρίζουμε τα μπουτάκια της γαλοπούλας από εκείνα τα αντιαισθητικά λευκά απομεινάρια φτερών, τα πλένουμε και τα βάζουμε - μαζί με μια χούφτα νερό - σε μια κατσαρόλα που έχει ήδη κάψει τη φωτιά. Τα γυρίζουμε μέχρι να καούν και να εξατμιστεί το νερό. Στη συνέχεια ρίχνουμε το λάδι και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για να τσιγαριστούν, και πάλι γυρνώντας τα για να πάρουν χρώμα. - Με τον τρόπο αυτό το τσιγάρισμα γίνεται πιο υγιεινό, γιατί χρειάζεται λιγότερο χρόνο για να πάρουν χρώμα τα μπουτάκια.

Αφού μοσχομυρίσει ο τόπος και πριν καεί το κρεμμύδι, προσθέτουμε τον χυμό της ντομάτας μαζί με όλα τα αρωματικά και το αλάτι. Όταν ο μυρωδάτος κόκκινος χυμός περιτυλίξει τα κομμάτια της γαλοπούλας, ρίχνουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να καλυφθεί το κρέας. Καλό θα είναι το νερό να το έχει πάρει μια βράση προηγουμένως σε ένα βραστήρα ή σε ένα κατσαρολάκι ή στα μικροκύμματα. Αν θέλετε ρίχνετε και έναν κύβο βιολογικού ζωμού κοτοπουλου ή λαχανικών. Σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να βράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας της γαλοπούλας.

Όταν με το καλό γίνει αυτό, ρίχνετε το κριθαράκι και προσθέτεε λίγο ζεστό νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και όταν το ζυμαρικό φουσκώσει και η σάλτσα δέσει, το φαγητό σας είναι έτοιμο.

Σερβίρετε στο πιάτο, ρίχνετε και λίγες νιφάδες γραβιέρας ή παρμεζάνας στην κορυφή και Καλή σας όρεξη!

Η παραλλαγή της λιγότερο τεμπέλας

 Μαρινάρετε τα μπούτια της γαλοπούλας από το προηγούμενο βράδι. Τα βάζετε μέσα σε ένα σκεύος, ρίχνετε τα αρωματικά που θα βάλετε και στη σάλτσα και τα περιλούζετε με μπόλικο ελαιόλαδο. Σκεπάζετε το σκεύος με μια διαφανή μεμβράνη και το αφήνετε όλη τη νύχτα μέσα στο ψυγείο για να κοιμηθεί.

Η παραλλαγή της περισσότερο τεμπέλας

 Δεν μαρινάρετε τα μπούτια της γαλοπούλας. Επίσης χρησιμοποιείτε αποξηραμένα αρωματικά, αυτά που πωλούνται σε βαζάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: